Costumul unui magician

Eu cred că: “Un magician care practică magia clasică dar care poartă haine casual este ca un dirijor îmbrăcat în pijamale”. Excelența în arta magiei cere frac, respectul față de public cere frac, imaginea de “magician” este împământenită în subconștientul colectiv ca fiind în frac.

Am întâlnit într-o zi un “tip cu păreri”, un “atotştiutor”. I-am spus că sunt magician și că practic magia clasică, iar el a zis că nu crede în magia de la noi, el vede magicianul ca un tip îmbrăcat casual sau chiar rebel, dar care chiar face miracole. Spunea că românii sunt blocaţi cu 60 de ani în urmă şi că poartă frac, ceea ce îi face să arate ridicol. Am încercat să-i explic că în magie, ca şi în muzică, există stiluri (prestidigitaţie, magie generală clasică, Grand illusions, mentalism, magie comică, magie de stradă etc). A devenit apoi îndârjit şi închis, denigrând magicienii în general. O persoană incapabilă să guste şi să găsească frumosul în magie, dar care trebuie tratată ca pe un membru al publicului pe care avem misiunea să-l facem fericit.

Eu ca magician ma adresez tuturor categoriilor de vârstă. Consider că nu există o magie care să fie pentru copii și să nu fie pentru adulți! Am constatat de-a lungul anilor că în accepţiunea generală a oamenilor, magicianul îmbrăcat în frac este un magician pentru copii, ceea ce este adevărat, dar incomplet. Magicianul este mai bine înţeles de către copii pentru că el are ca ţel scoaterea la suprafaţă a copilului din adultul sufocat de măşti şi falsitate. Magia clasică urmăreşte să creeze sentimentul de bucurie pură, cea din copilărie, de uimire conştientă* cultivată şi preţuită ca atare. În opinia mea, costumul magicianului trebuie să fie aşa cum orice copil şi adult și l-ar imagina. Dacă celelalte stiluri sunt mai permisive, cu siguranţă magia clasică impune eleganţă.

Dincolo de toate acestea, costumul meu este ca un omagiu pentru toţi copiii planetei indiferent de vârstă, rasă, religie, situaţie financiară și pentru adulții care știu să fie copii.

*prin uimire conştientă vreau să spun că ei, copiii, acceptă convenţiile cu uşurinţă chiar dacă ştiu că s-ar putea să fie doar o iluzie.